Juiste antwoorden

Vraag 1.
Een budgetcheck
Je kunt het beste beginnen met het grondig in kaart brengen van je inkomsten, uitgaven en toekomstplannen. Daarna kun je bedenken waar je zou kunnen besparen of extra geld opzijzetten, bijvoorbeeld in beleggingen of andere vormen van mogelijke opbouw van kapitaal voor je pensioen. Meer weten, klik hier.

Vraag 2.
Het creëert een verschil in je huidige salaris en heeft op de lange termijn invloed op je pensioen.
Wanneer iemand ervoor kiest om na de geboorte van een kind minder te werken, heeft dit niet alleen invloed op het huidige inkomen, maar ook op het toekomstige pensioen. Minder gaan werken na de geboorte van een kind kan leiden tot een verschil in het pensioen op de lange termijn. Als je deeltijd gaat werken en daardoor ook minder verdient, dan bouw je minder pensioen op. Daarom is het verstandig is om heldere afspraken te maken met je partner over hoe je de minder gewerkte uren bijvoorbeeld bij een notaris kunt verdelen, om mogelijke financiële gevolgen zoals deze 'babyboete' te voorkomen. Check welke invloed veranderingen in je leven kunnen hebben op je pensioen.

Vraag 3.
Één keer per jaar.
Log minstens 1 keer per jaar in om te zien hoe je ervoor staat en je keuzes te checken. Op deze manier houd je overzicht en weet je of je moet bijsparen of andere keuzes moet maken.

Vraag 4.
Rekening houden met duurzaamheid.
De Shell pensioenfondsen houden in het beleggingsbeleid rekening met duurzaamheidscriteria en risico’s. Zo stuurt Shell Pensioen bijvoorbeeld in de beleggingsportefeuille op een lagere CO2-intensitieit, promoot het criteria rondom ‘goed bestuur’ en wordt het gesprek aangegaan met bedrijven om positieve veranderingen te bewerkstelligen. Als lange termijn belegger zijn wij een betrokken aandeelhouder die niet alleen streeft naar het beste rendement voor jouw pensioen, maar ook verlangt dat de bedrijven waarin het investeert verantwoord ondernemen. 

Bekijk voor meer van SSPF

Bekijk voor meer van SNPS

Vraag 5.
Door inzicht te hebben in je financiën en extra geld te sparen of beleggen.
Ook al voelt het nog als heel ver weg, begin zo vroeg mogelijk in je loopbaan met je pensioen. Dat doe je door je pensioen op te nemen in je financiële plannen en bijvoorbeeld extra te sparen of beleggen.

Vraag 6.
Het Nederlandse pensioenstelsel kent drie pijlers:
AOW- de pensioenuitkering die iedereen die in Nederland woont of werkt van de overheid ontvangt op zijn AOW-leeftijd, 2) pensioen via de werkgever en 3) pensioen dat zelf is geregeld zoals een pensioenproduct bij een bank of een verzekeraar. Bekijk het filmpje.

Vraag 7.
SNPS en SSPF
Als je op of na 1 juli 2013 in dienst kwam bij Shell bouw je pensioen op bij het Shell pensioenfonds SNPS. Kwam je voor 1 juli 2013 in dienst, dan neem je deel aan het pensioenfonds SSPF. Ook als je meer dan het fiscaal maximum verdient (ruim 115.000 euro) doe je voor het deel boven dat maximum mee aan de netto pensioenregeling van SNPS.

Vraag 8.
Bij SNPS beschik je al over je eigen pensioenpot waarin je pensioenkapitaal opbouwt en bepaal je je eigen beleggingsprofiel die het beste past bij je levensfase.
Bij SNPS beschik je al over je eigen pensioenpot, waarin je kapitaal voor je pensioen opbouwt. Je bepaalt je eigen beleggingsprofiel die het beste past bij jouw situatie. In elke life cycle gaan we, naarmate de pensioenleeftijd dichterbij komt, minder risicovol beleggen. Onzekerheid over de hoogte van je pensioen wordt daardoor minder. Er wordt bovendien voor de lange termijn belegd. Met als gevolg een beperking van de risico’s en een vergroting van de kans op een positief rendement. Check de infographic.

Vraag 9.
www.mijnpensioenoverzicht.nl
Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je jouw totale opgebouwde pensioen inclusief je AOW (je logt in met je DigiD). Weten wat het effect is van jouw pensioenkeuzes op je pensioen bij Shell? Log in op mijn-Shellpensioen en gebruik de tool mijn-Flexplanner.