DSF8586 01 DSF8586 01 v2 DSF8586 01 v2

Column Maaike Olde Olthof

Ontdek hoe je familie-overtuigingen je financiële gedrag bepalen

Tekst MAAIKE OLDE OLTHOF  Fotografie MARTIN DIJKSTRA  |  3 minuten

Wel of geen geldzorgen hebben is niet alleen een simpele kwestie van pech of geluk; het heeft vaak te maken met opvoeding en (vaste) overtuigingen, heb ik ontdekt. Op verjaardagen was het vroeger altijd oom Hans die, zodra het gesprek over geld of carrière ging, dingen zei als: “Je kunt van een dubbeltje geen kwartje maken.” Hij gebruikte sowieso vaak geld in zijn uitdrukkingen, zoals “Dat is een stuivertje op z’n kant.”

Van alle familieleden was hij veruit het armst. Zijn oneliners, weet ik nu, waren eigenlijk een soort negatieve mantra’s. Hoewel ik niet geloof dat je letterlijk een ton op je bankrekening kunt manifesteren. Ben ik er wél van overtuigd dat de hele dag negatieve dingen tegen jezelf zeggen geluk (en/of rijkdom) echt niet aantrekt.

Dat geld een bewegend mechanisme is en dat je in je opvoeding al een positieve of negatieve waarde aan het woord hangt, werd duidelijk toen ik in contact kwam met Eef van Opdorp. Je kent haar wellicht van het programma Uitstel van Executie, waarin zij jarenlang mensen uit de brand helpt die in de schulden zitten. Eef is het type eeuwige optimist, ondanks dat ze zelf zware tijden heeft gekend. Haar ervaringen als money coach schreef ze op in een boek: Gek van geld. Ik heb er geen aandelen in maar mocht je nog niet snappen waarom je telkens aan het eind van je salaris nog wat dagen over hebt. Of wil je starten met beleggen, maar zie je overal gevaren? Lees dit boek.

Ik ging zelf goed op de archetypen-test. In iedereen zijn alle 8 archetypes latent    aanwezig, maar je hebt doorgaans 1 of 2 dominante. Zo heb je een Struisvogel, Slachtoffer en Sint-Bernard. Onderaan de streep bleven bij mij de Held en de Magiër over.

“Een Held gaat niet eindeloos zitten wikken en wegen, maar neemt snel beslissingen op basis van instinct, de juiste informatie en de mensen om zich heen.” Check.

“De Magiër is het ideale geldtype. De Magiër gaat ervan uit onderdeel te zijn van een groter geheel. Door te leven naar de universele wetten kan de Magiër manifesteren. Een Magiër is altijd bezig met de vraag: Wat kan er wél?”

Toen ik het laatste las, lachte ik hardop, want het klopte als een bus. En ik dacht meteen aan oom Hans, die zo genekt werd door financiële tegenslagen in zijn leven dat hij zelden bezig was met wat er wél mogelijk was. Ik had oom Hans, die al jaren niet meer onder ons is, deze informatie zo gegund. Dan zou hij snappen waar zijn geldlekkages zaten en waar zijn overtuigingen vandaan kwamen.

Overigens heb ik de tips uit het boek van Eef over hoe je de beste deals kunt regelen op je werk en privé, en hoe je geldplannen in gelddoelen kunt vertalen, links laten liggen. Typisch iets voor een Magiër, het archetype dat volgens universele wetten leeft…😊

DSF8518

Maaike Olde Olthof is schrijver en columnist bij LINDA.nl. Ze is auteur van Wat een Scheidboek. Het rommelige co-ouderschap en het single veertigplus zijn, geven genoeg inspiratie voor een roman of twaalf. Ook heeft ze twee tienerdochters in huis, een gloeiende hekel aan huishoudelijke taken en misschien wil ze haar financiën wel beter op orde hebben dan nu het geval is. Hoe zit het eigenlijk met haar pensioen? En wat betekent de komst van het nieuwe pensioen?