Tekst MATTHIJS VAN DER POL Fotografie SHELL | 3 minuten
Soms zit het mee, soms zit het tegen. Denk je net dat je financiën lekker op de rails staan, gebeurt er iets wat je totáál niet zag aankomen. Wat doe je dan?
Die auto waarvan je dacht dat hij eeuwig mee zou gaan, weigert ineens dienst. Of je krijgt die ene blauwe brief van de belastingdienst waar je hart altijd net wat sneller van gaat kloppen (en niet van blijdschap). Het leven zit vol aangename en minder aangename verrassingen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze geen complete financiële chaos veroorzaken?
De grote verrassingen
Om te beginnen gaat het om een bepaalde mindset. Door simpelweg rekening te houden met het onverwachte kom je al een heel eind. Denk daarom vooruit. Fantaseer eens over wat er mis kán gaan. Stel je voor dat je een maand zonder inkomen zit of dat het dak van je huis begint te lekken. Niet de meest prettige gedachten, maar wel het begin van een plan.
Wapen je tegen het onbekende
Hoe wapen je op een succesvolle manier tegen het onbekende. Met deze 3 stappen maak je mooie stappen.
Een persoonlijk noodfonds is de meest voor de hand liggende oplossing. Door elke maand een klein bedrag apart te zetten, bouw je langzaam maar zeker een buffer op. Alle beetjes helpen. Die buffer is jouw financiële vangnet voor onverwachte kosten, zoals een kapotte koelkast of een spontane reparatie aan je fiets.
Heb je meer streamingdiensten dan je tijd hebt om te kijken? Wanneer heb je voor het laatst je energiecontract onder de loep genomen? En hoe zit het met die abonnementen (tientjeslid bij een omroep!) die stilletjes aan je saldo knabbelen? Vaak kun je door kleine aanpassingen maandelijks wat extra overhouden voor je spaarpot.
Ze zijn niet altijd spannend, maar wél handig. Een goede inboedelverzekering of aanvullende zorgverzekering kan je veel stress besparen als er iets misgaat. Het omgekeerde is ook waar: sommige verzekeringen zijn inmiddels overbodig. Bijvoorbeeld afgesloten in een tijd dat je als zelfstandige aansprakelijk was voor arbeidsrisico’s, terwijl je nu al jaren in loondienst werkt.
De kleine ‘(on)gelukjes’
Het zijn niet altijd de grote dingen die je financiën raken. Een spontaan cadeautje, een etentje dat uit de hand loopt of een ongepland weekendje weg, ook kleine uitgaven kunnen onverwacht drukken op je budget.
Daarom is het slim om naast een ‘noodfonds’ ook een ‘fun-potje’ te hebben: een klein bedrag dat je apart zet voor precies dit soort leuke dingen. Zo kun je van spontane momenten blijven genieten zonder schuldgevoel. Onverwacht plezier hoort tenslotte ook bij het leven.
Doe de test
Doe de test en ontdek hoe goed jij bent voorbereid op financiële verrassingen!