Interview met Carina Benninga en Mariëtte Balder

Hoe is jouw relatie met geld?

Tekst IRENE SCHOENMAKERS Fotografie TIM BUITING   |  4 minuten

Iedere vrouw heeft zo haar eigen relatie met financiën. De een wil precies weten wat er binnenkomt en uitgaat, de ander wil er zo min mogelijk mee bezig zijn. Twee vrouwen die niet terugdeinzen voor financiën vertellen hoe zij omgaan met geld.

TB OwnIt Carina Highres1882 01c

Carina Benninga

“Hard huilen of hard werken?”

CARINA BENNINGA

Als kostwinner van haar gezin voelt oud-tophockeyster Carina Benninga wel degelijk de druk om geld te verdienen. “Maar mijn werk gaat voor mij helemaal niet over geld.”

“Ik ben erachter gekomen dat ik van geld totaal geen verstand heb. Op mijn 46e raakte ik al mijn pensioenspaargeld in één keer kwijt. Een verkeerde belegging. Ik had zelfs nog een medium geraadpleegd. Een domme actie van me.” De teller stond weer op nul. Carina: “Ik kon 2 dingen doen: hard huilen of hard gaan werken. Het werd het laatste.” 

Na haar topsportcarrière legde ze zich toe op het coachen van professionals en teams. Eerst op het hockeyveld, daarna in het bedrijfsleven. Al 30 jaar volledig als zelfstandige. Life, executive, team- en career coaching in alle levensfasen, is waar ze zich op heeft toegelegd. Daarnaast is ze lid van de Raad van Advies bij ProActief, het loopbaanadviesbureau voor de Universiteit van Amsterdam.

Carina: “Mijn werk is zo persoonlijk dat geld wel het laatste is waar ik mee bezig ben”, vertelt ze. “Maar ik wil wel dat mijn financiën goed geregeld zijn. Ik heb een partner en 2 studerende kinderen en ben kostwinner. Die druk voel ik ook. Ik moét en wil ook werken.” 

TB OwnIt Carina Highres1987 v1

“Daarom heb ik een boekhouder en een accountant en soms iemand van de bank waar ik mijn financiën mee deel. Zij vertellen mij wat ik het best met mijn spaargeld kan doen.” Met haar pensioen is het weer goedgekomen. Carina: “Ik heb een eigen huis met veel overwaarde en heb gespaard en belegd.”

Het feit dat het haar lukt om als kleine zelfstandige een goed inkomen te verdienen voor haar gezin, voelt goed. Carina: “Ik vind het fantastisch dat dat lukt. Daardoor kan ik elke dag al mijn energie aan mijn klanten geven en maak ik me geen zorgen over inkomsten.” Als de rollen omgekeerd waren en ze was financieel afhankelijk van haar partner, zou Carina daar geen moeite mee hebben. “Ik zou me daar wel aan over kunnen geven. Ook dan zal ik niet veel met geld bezig zijn. Maar ik zou niet stilzitten. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje.”

TB OwnIt Mariette Highres1665 01

Mariƫtte Balder

“Mijn financiën beheer ik vooral op intuïtie”

Mariëtte Balder

Mariëtte Balder (32) kocht een jaar geleden zelf een appartement in Amsterdam nadat een lange relatie eindigde. Ze maakt nu alle financiële beslissingen zelf. “Ik heb nu veel meer overzicht.”

“Spannend om zo’n grote stap te zetten”, laat ze weten. “Maar ook heel leuk. We waren samen ook al aan het kijken naar een eigen huis omdat dat een goede investering is voor de lange termijn. Toen de relatie uitging, wilde ik dat nog steeds. En het is, met wat hulp van mijn ouders, gelukt.”

Sinds 6 jaar werkt Mariëtte als creative producer bij Intermission Film, een bedrijf dat trailers maakt voor films en series van onder andere Netflix. Mariëtte: “Daarnaast heb ik ook nog tijd voor leuke dingen. Ik ga bijvoorbeeld graag naar concerten.” Wonen en leven in Amsterdam is echter niet goedkoop. Mariëtte: “Ik heb best een dure levensstijl, mede doordat ik veel uitgeef aan allerlei abonnementen. Ik zet mezelf niet op een budget maar ik probeer wel goed in de gaten te houden wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Ik doe dat vooral op intuïtie.”

TB OwnIt Mariette Highres1745 v2 b

Het feit dat ze zelf alle financiële beslissingen maakt vindt Mariëtte stiekem wel fijn. “Ik vind het gaaf dat ik alles zelf doe. Ik ben blij om op eigen benen te staan. Ik heb nu veel meer dan vroeger inzicht van wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Het is eigenlijk heel duidelijk. Alles is van mij. Bovendien kan ik nu meer controle uitoefenen op mijn uitgaven en zo mijn maandelijkse kosten aanpassen. Dan koop ik een tijdje bijvoorbeeld geen kleding en ga ik minder vaak uit eten om dan wél een mooie reis te kunnen maken.”

Sinds een jaar belegt ze een deel van haar spaargeld. Mariëtte: “Ik vind dat superleuk om te doen. De spaarrente is bovendien laag. Ik doe dat via Female Invest, een beleggingsplatform voor vrouwen. Daar volg ik bijvoorbeeld ook seminars over beleggen.” Met beleggen hoopt ze meer rendement te kunnen maken. Mariëtte: “Ik zie dit ook als iets voor later. Ik wil dat geld liever niet aanraken en hoop dat het bedrag ieder jaar steeds meer wordt. Dat is dan – naast het pensioen van mijn werk – later toch een soort van extraatje.”

De Deense start-up Female Invest is een educatief platform – een ‘movement’ naar eigen zeggen - dat de genderkloof in de beleggingswereld wil overbruggen. Het platform doet dit door vrouwen tools en kennis over financiële markten aan te reiken. Het platform heeft abonnees in meer dan 100 landen.

Weet jij haarfijn waar elke euro naartoe gaat?

Op een makkelijke manier meer inzicht in je pensioen?